De bouwstenen van je boek

Stenen-boek-schrijven-singularity-miriam-wesselink-3Goed, je bent begonnen met schrijven. Je eerste zinnen staan op het virtuele papier, je ideeën zijn verzameld (bijvoorbeeld in Evernote), je weet – ongeveer – waar je boek over zal gaan. Je kunt verder.

Of je bent helemaal nog niet begonnen en je hebt alleen een (vaag) idee waar je over wilt schrijven.

In beide gevallen moet je weten wat de bouwstenen van een goed verhaal zijn. Als je daar een beeld van hebt, kun je er tijdens het schrijven rekening mee houden. Als je van de bouwstenen de invulling in jouw boek weet, dan heb je de helft al gewonnen. Hanteer ze ook als checklist.

Lees ook het artikel Een boek schrijven voor vragen en antwoorden voor zowel beginnende schrijvers als schrijvers die al bezig zijn.

Wat heb je nodig?

Hieronder som ik de bouwstenen op. Je kunt dit gebruiken als checklist. Ga tijdens het schrijfproces regelmatig na of de bouwstenen voldoende in je verhaal aanwezig zijn.

De bouwstenen worden elk in een eigen artikel beschreven.

Emotie

Alles in fictie draait om emotie; zonder emotie geen verhaal. Emotie is dé bouwsteen der bouwstenen.

Lees hier over emotie in je verhaal.

Conflict

Elk verhaal heeft conflict nodig; conflicten zijn de motor van je verhaal. Conflict ontstaat als een personage wordt gedwarsboomd in wat ze wil – door andere personages, door de natuur, door haar innerlijk. Conflict zorgt voor de motivatie van je personages en door conflict komt hun persoonlijkheid in het verhaal tot leven.

Lees hier over het hoe en waarom van conflict in je verhaal.

Personages

Conflict is belangrijk maar waar het vooral om gaat is hoe je personages met het conflict omgaan: het zijn de personages in je verhaal waar je lezer in geïnteresseerd is; hoe ze reageren, hoe ze interacteren, hoe ze de problemen oplossen die jij ze in de weg legt.

Hier lees je over de ins en outs van je personages.

Plot

Het conflict hangt nauw samen met de plot van je boek. De plot is de structuur van je verhaal, het geheel van verhaallijnen, gebeurtenissen, verwikkelingen, die leiden tot de uiteindelijke oplossing van je hoofdpersoon voor het conflict of het probleem.

Hier lees je over plot en plotwendingen.

Perspectief

Wie vertelt het verhaal? Ja, dat doe jij, de schrijver, maar wie is het die de lezer hoort, als hij je boek leest? Die verteller noemen we het perspectief of point-of-view. Wees je bewust vanuit welk perspectief (of perspectieven – meervoud, dat kan ook) je schrijft, en welke mogelijkheden en beperkingen dat perspectief geeft.

Lees hier over de verschillende perspectieven die je kunt toepassen.

Tijd

In welke tijd schrijf je je verhaal: in de tegenwoordige of in de verleden tijd? Lees er hier over.

Andere bouwstenen

Er zijn nog meer dingen die belangrijk zijn voor een goed verhaal; zaken die je als onderdeel kunt beschouwen van de bouwstenen die ik hier heb genoemd – spanning bijvoorbeeld – of zaken waarvan je misschien vindt dat die als een aparte bouwsteen gezien kunnen worden. Abonneer je op de nieuwsbrief om niets te missen!

Feedback en vragen

Heb je wat aan mijn informatie gehad? Dan vind ik het leuk als je het artikel wilt delen of liken:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Wil je me laten weten of het voor je werkt? Ik hoor het ook graag als je een vraag hebt waarop je hier geen antwoord vindt, of een onderwerp waarvan je graag wilt dat ik erover schrijf. Hieronder kun je een reactie geven. Je kunt me ook een mailtje sturen of contact met me opnemen via social media.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je een mailtje krijgen als er nieuwe artikelen worden gepubliceerd? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Ik zal je niet gaan spammen - beloofd!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
comments powered by Disqus