Feuilleton: Dingen die ik met mannen gedaan heb Deel 8

biertonnetjes boek schrijven schrijftips singularity miriam wesselink1Ik werd een zeer geregelde bezoeker van PH31. In het weekend ging ik braaf naar mijn ouderlijk huis maar elke doordeweekse avond hing ik in die studentenkroeg rond. Ik speelde er veel tafelvoetbal. Ook deed ik vaak mee aan discussies over filosofische vraagstukken en wereldproblemen. Dan zaten we in een kring op biertonnetjes met een ijzeren opstaande rand en moest ik vanwege mijn stagnerende bloedsomloop vroegtijdig afhaken. En ik zat regelmatig toepend, klaverjassend, dobbelend of gewoon kletsend aan de bar, met andere stamgasten en met de barman van dienst.

          De meesten van de barmannen (er waren geen barvrouwen) waren oproepkrachten. Studenten die een zwart centje bijverdienden. Er was een bleke, vroegkale, nerveuzige slungel die, als ik hem aansprak, wegkeek en iets onverstaanbaars terugmompelde. Een andere bijverdiener was een harige, gedrongen knaap met een scheut exotisch bloed, aan wiens rap uitdijende buik te zien was dat hij een groot deel van zijn barverdiensten naar de bar terugbracht. Als hij dienst had moesten de biervaten in een veel sneller tempo worden verwisseld. Ook was er een intellectueel type, dat graag zijn imago in stand hield door om het andere woord een mij onbekende maar indrukwekkend klinkende term te gebruiken. Er waren twee barkeepers die een formeel dienstverband hadden. De ene was een gesjeesde student met een John Lennonbrilletje en een volle zwarte baard, Enno genaamd, die vaak met die naam geplaagd werd: Ennoooooooo (met tuitmondje). De andere was Jan, de enige barman die geen student was, ook geen gesjeesde, eveneens voorzien van een volle baard, maar dan lichtbruin. De vaste barmannen onderscheidden zich van de studenten doordat ze niet dronken werden tijdens hun dienst en altijd onverstoorbaar hun werk deden, wat er ook gebeurde.

          Waarschijnlijk omdat ik er zo vaak was, werd ik gevraagd om deel uit te maken van het bestuur van PH31. Ik voelde me vereerd en zei ja. Al snel bleek dat de enige taak van mijn bestuursfunctie het bijhouden van de notulen van vergaderingen was. Ik voel nog de kramp in mijn hand van het schrijven tijdens die urenlange, oeverloze discussies, waarvan ik me met de beste wil van de wereld niet meer kan herinneren waarover het ging.

biertonnetjes boek schrijven schrijftips singularity miriam wesselink2

          Wat ik me nog wel goed herinner is dat er tijdens een zo’n vergadering een mij onbekend manspersoon binnenkwam, die een van de bestuursleden een stel papieren kwam brengen. Wat een leuke man was dat! Betoverd keek ik hem aan en ik schonk hem een stralende (hoopte ik) glimlach. Hij lachte oogverblindend terug. Hij liep terug naar de deur en voordat hij daardoor verdween, draaide hij zich om en grijnsde me breeduit toe.

          Na afloop van de vergadering vond ik hem bij de bar terug en ik sprak hem aan. Het klikte direct en na een uurtje vertrokken we samen naar zijn tweekamerappartement. De volgende ochtend, bij het ontbijt dat uit een zachtgekookt eitje bestond, kwam ik er tot mijn opperste verbazing achter dat ik die leuke man allang kende: het was Jan de barman, die zijn baard had afgeschoren. Jan zelf, die tot dat moment niet had begrepen dat ik hem niet had herkend, moest er hartelijk om lachen en toen ik van de schok was bijgekomen ik ook.

          Het is bij die ene onenightstand gebleven. Dat was niet erg want ik vond hem leuk (ook als barman Jan) maar was niet verliefd en hij ook niet. We moesten nog wel eens samen lachen om ons ‘geheimpje’, zoals die keer toen ik met een studievriendin aan de bar zat, die tegen hem zei dat er iets anders aan hem was maar ze kon er niet de vinger op leggen. Jan en ik keken elkaar aan en begonnen te grinniken. Toen hij tegen haar zei dat er meer mensen door zijn verdwenen baard in verwarring waren geraakt, verklaarde ik snel dat mij dat ook was gebeurd. Mijn studievriendin knikte begrijpend.

Eerder gepubliceerd op Apiedapie.com

Lees hier deel 7.

Feedback en vragen

Heb je wat aan mijn informatie gehad? Dan vind ik het leuk als je het artikel wilt delen of liken:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Wil je me laten weten of het voor je werkt? Ik hoor het ook graag als je een vraag hebt waarop je hier geen antwoord vindt, of een onderwerp waarvan je graag wilt dat ik erover schrijf. Hieronder kun je een reactie geven. Je kunt me ook een mailtje sturen of contact met me opnemen via social media.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je een mailtje krijgen als er nieuwe artikelen worden gepubliceerd? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Ik zal je niet gaan spammen - beloofd!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
comments powered by Disqus