Helpende handjes

schrijfhulp-boek-schrijven-schrijftips-singularity-miriam-wesselink1-3Goed gereedschap is het halve werk. Daarom bespreek ik hier weer een aantal van de helpende handjes die je schrijfwerk makkelijker maken, je inzicht in je schrijfwerk geven, en je bij de les en de tijd houden.

Eerdere artikelen over schrijfhulpjes vind je hier.

Hack je brein

Al je schrijfwerk ontstaat in je brein. Een goede reden dus om dat brein daarbij zo goed mogelijk te helpen. Bijvoorbeeld met de muziek op de site Brain.fm die speciaal gemaakt is om je hersengolven te stimuleren. Vergelijkbaar met Focus@Will, met als verschil dat de muziek van Brain.fm hier speciaal voor gemaakt is

Brain.fm is niet gratis ($6,95 per maand) maar je krijgt wel 7 gratis uitprobeersessies.

schrijfhulp-boek-schrijven-schrijftips-singularity-miriam-wesselink11

Focus houden

Heel belangrijk: niet afgeleid worden tijdens het schrijven. Ook niet door je tekstverwerker. Er bestaan verschillende ‘kale’ tekstverwerkers, tekstverwerkers met een zo leeg mogelijk, focusgericht scherm. Een die ik eerder beschreven heb is de online tekstverwerker Writer.

Focuswriter is net als Writer gratis, maar is een tool dat je downloadt, wat als voordeel heeft dat je het ook kunt gebruiken als je offline bent. Het is er voor Windows, de Mac en Linux, en het heeft een aantal extra’s, zoals een wekker en schrijfdoelen je je kunt stellen,

Waar blijft de tijd?

Het kan handig zijn om bij te houden hoeveel tijd je aan schrijven besteed. Dat kan je inzicht geven in je (gemiddelde) schrijfsnelheid, bijvoorbeeld per dag van de week en tijd van de dag, zodat je weet wat jouw beste schrijfmomenten en –dagen zijn. En daarnaast is het natuurlijk interessant om te weten hoeveel uren er in je boek zijn gaan zitten – altijd leuk om op feestjes mee te shinen. 😉

Toggle is daar een handige tool voor; niet alleen voor boeken natuurlijk, maar voor allerlei projecten. Je kunt in Toggle binnen je project activiteiten aanmaken en daar tijd voor laten bijhouden. Voor je boek kunnen dat bijvoorbeeld activiteiten zijn als onderzoek, schrijven, herschrijven, redigeren, en dergelijke.

De basisfunctionaliteit van Toggle is gratis. De verschillende betaalde account hebben diverse extra’s.

schrijfhulp-boek-schrijven-schrijftips-singularity-miriam-wesselink13

Check je tekst

Leesbaarheidsstatistieken

Schrijf je in MS Word? Dan kun je de statistieken van een document bekijken. Niet alleen aantallen van het een en ander (woorden en alinea’s, bijvoorbeeld), maar ook gemiddelden (tekens per woord, woorden per zin, zinnen per alinea) en de leesbaarheid: het percentage lijdende zinnen en het percentage afko’s – pardon: afkortingen.

Dit soort statistieken geven je inzicht hoe leesbaar je tekst is: zijn je zinnen niet te lang (bij voorkeur niet meer dan 10 woorden per zin – gemiddeld, dus afwisselend) en niet (te) veel passieve zinnen (zinnen in de lijdende vorm).

Deze statistiekenfunctie moet wel aanstaan. Dat controleer je als volgt (in de Office 2013-versie):

  1. Open tabblad Bestand, kies Opties en daarbinnen Controle.
  2. Controleer of het vinkje aanstaat bij Leesbaarheidsstatistieken weergeven:

schrijfhulp-boek-schrijven-schrijftips-singularity-miriam-wesselink

Is dit in orde dan klik je in het document dat je wil controleren in tabblad Controleren op Spelling- en grammaticacontrole:

schrijfhulp-boek-schrijven-schrijftips-singularity-miriam-wesselink4

MS Word loopt nu je hele document na en geeft, afhankelijk van wat in de Controleopties daarvoor is aangegeven, terugkoppeling over je spelling en je grammatica – dat moet je dan wel even uitzitten, want over alles waarvan Word vindt dat het niet klopt, moet je aangeven wat ermee moet gebeuren.

Het alternatief voor uitzitten is uitzetten (in de Controle-opties). 😉

Als dat allemaal gebeurd is klik je op OK en dan popt het statistiekenvenster op:

schrijfhulp-boek-schrijven-schrijftips-singularity-miriam-wesselink2

Woordanalyse

Ook handig is om na te gaan welke woorden je het meest gebruikt. Dat kun je online gratis checken op de site van Debatrix: kopieer je tekst in het venster en Debatrix geeft direct een lijst van de gebruikte woorden met per woord het aantal keren dat het voorkomt.

schrijfhulp-boek-schrijven-schrijftips-singularity-miriam-wesselink15

Structureren

Om overzicht in een groot stuk tekst zoals een boek te houden kan een outliner goed van pas komen. Een outliner is een tool dat je tekst weergeeft in een hiërarchische boomstructuur. Hierdoor zijn hoofdstukken, paragrafen, scènes, en dergelijke (‘blokken’ tekst, dus) direct herkenbaar. Tekstblokken kun je open- en dichtklappen zodat je kunt schrijven in het ene hoofdstuk terwijl de andere dichtgeklapt zijn en je niet afleiden. Je kunt de tekstblokken ook verschuiven naar een andere plek.

MS Word is een voorbeeld van een programma met een geïntegreerde outliner. Ook Scrivener, mijn inmiddels dierbare steun en toeverlaat op schrijfgebied, heeft een ingebouwde outliner:

schrijfhulp-boek-schrijven-schrijftips-singularity-miriam-wesselink17

Er bestaan heel veel outliners, zowel webtools als downloads, als losstaande tools of in andere software geïntegreerd, gratis, freemium of betaald.

Een prima losstaande tool is bijvoorbeeld Tree. Het is een (betaalde) downloadable app voor de Mac.

Fargo is een gratis webtool. Die werkt via Dropbox en dat je er dus bij nodig.

Een (op dit moment) behoorlijk compleet overzicht van beschikbare outliners vind je hier.

Woordenboek

Woordenboeken zijn er natuurlijk in overvloed, maar naast de eerder besproken, onvolprezen Taaladviesdienst is het WikiWoordenboek ook erg handig, als je bijvoorbeeld vervoegingen, woordafbreking of uitspraak wil nakijken.

Slapen

Tot slot: wil je je uitgerust en fris aan je schrijfwerk zetten maar lukt dat niet omdat je niet goed slaapt? Dan is dit een goed slaapmiddel.

Hou je aides-de-camp in ere!

schrijfhulp-boek-schrijven-schrijftips-singularity-miriam-wesselink8

Feedback en vragen

Heb je wat aan mijn informatie gehad? Dan vind ik het leuk als je het artikel wilt delen of liken:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Wil je me laten weten of het voor je werkt? Ik hoor het ook graag als je een vraag hebt waarop je hier geen antwoord vindt, of een onderwerp waarvan je graag wilt dat ik erover schrijf. Hieronder kun je een reactie geven. Je kunt me ook een mailtje sturen of contact met me opnemen via social media.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je een mailtje krijgen als er nieuwe artikelen worden gepubliceerd? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Ik zal je niet gaan spammen - beloofd!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
comments powered by Disqus