Karaktertypen: de narcist

Narcist2-boek-schrijven-singularity-miriam-wesselinkDe personages in je boek hebben natuurlijk niet dezelfde karakters. Integendeel, omdat je je verhaal en alles daarbinnen larger than life wil maken én omdat contrasten je verhaal boeiend maken, moet je je personages uitgesproken en van elkaar verschillende karakters geven. En dat is mooi, want dat geeft je de mogelijkheid je personages zodanig te ontwerpen, te vormen en te kneden dat ze hun functie in je verhaal optimaal kunnen vervullen. Geef je personage dus het karakter dat je in je verhaal nodig hebt. Levensecht, maar wel uitvergroot.

Bijvoorbeeld de narcist.

NB: Ik gebruik in onderstaande beschrijving steeds ‘hij’, maar ‘zij’ kan net zo goed narcistisch zijn.

Wat is typerend voor een narcist?

Obsessie

Een narcist komt meestal charmant, welbespraakt en autonoom over. Maar de kern is dat een narcist verliefd is op zichzelf. Hij is geobsedeerd door zichzelf. Dat is echter niet het hele verhaal. De narcist vindt zichzelf groots, belangrijk en vooral uniek in zijn speciale talenten en prestaties. Maar stiekem is hij onzeker en heeft hij voortdurend bevestiging van zijn voortreffelijkheid nodig. Al zijn inspanningen zijn daarop gericht en de kleinste vorm van kritiek kan hem vals en rancuneus maken.Dat betekent dat als er iets fout gaat dat nooit zijn schuld is. Dat hij wel van humor houdt maar dat die nooit ten koste van hemzelf mag zijn, ook niet als goedmoedig plagerijtje.

Remy

Een narcist is opportunistisch, heeft weinig empathie en is alleen met zichzelf bezig. Alles beschouwt hij vanuit de gedachte: hoe kan ik dit gebruiken om bewondering te oogsten. Als er bijvoorbeeld brekend nieuws is dan zal de narcist eerst en vooral bedenken hoe hij daar een geestige/indrukwekkende/spraakmakende tweet over kan plaatsen, ter meerdere eer en glorie van hemzelf.

Aanzien

Het beroep van een narcist heeft hij uitgezocht om de machtspositie die het hem geeft: hoge functies met veel aanzien, meestal uitgedrukt in hoge salarissen en bonussen – om die laatste reden meer in het zakenleven dan in de politiek, behalve in dictaturen. Een narcistische leider zal vooral hielenlikkers om zich heen verzamelen en zich in zaligheid wentelen in hun niet aflatende bewondering.

Liefde

In de liefde kan een narcist heel charmant zijn om de ander te veroveren, maar daarna is hij vooral manipulatief, zelfzuchtig en al gauw verveeld en op zoek naar de volgende toekomstige ex. Een narcist is een casanova: alleen geïnteresseerd in, en altijd op zoek naar korte-termijnrelaties. Hij wil meer seks en heeft ook meer seks dan anderen. Dat laatste komt vooral omdat hij spannend en charmant overkomt: hij is een echte bad boy en is daardoor heel aantrekkelijk. Maar laat je je met hem in, dan speel je met vuur.

Mond-boek-schrijven-schrijftips-singularity-miriam-wesselink
Van buiten loeiheet, van binnen ijskoud. Dat typeert de narcist.

Manipulatief

Kortom: eigenlijk niet zo’n plezierig persoontje. Dus uitermate geschikt om een manipulerende rol in je verhaal te spelen. Zoals bijvoorbeeld in Mist, van thrillerschrijver en psychiater Martine Kamphuis. Ook een mooi voorbeeld van een narcist is Joni, in Peter Buwalda’s formidabele Bonita Avenue. Lezen dat boek, echt!

Andere karaktertypen

Karaktertypen: de psychopaat en de sociopaat
Karaktertypen: de machiavellist
Karaktertypen: de sadist
Karaktertypen: de dramaqueen

En hier vind je nog meer artikelen over personages.

Feedback en vragen

Heb je wat aan mijn informatie gehad? Dan vind ik het leuk als je het artikel wilt delen of liken:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Wil je me laten weten of het voor je werkt? Ik hoor het ook graag als je een vraag hebt waarop je hier geen antwoord vindt, of een onderwerp waarvan je graag wilt dat ik erover schrijf. Hieronder kun je een reactie geven. Je kunt me ook een mailtje sturen of contact met me opnemen via social media.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je een mailtje krijgen als er nieuwe artikelen worden gepubliceerd? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Ik zal je niet gaan spammen - beloofd!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
comments powered by Disqus