NaNoWriMo: blijven schrijven

NaNoWriMo blijven schrijven schrijftips boek schrijven singularity miriam wesselinkDe ervaring leert dat je de tweede week van november inkakt. Het vuur van week 1 lijkt verdwenen, je bent leeg, je hebt geen inspiratie/motivatie/ tijd/zin meer. En je bent er nog lang niet.

Geen paniek.

Pak jezelf bij je nekvel, vraag je schrijfbuddy/partner/vriend/vriendin je een gloeiende peptalk te geven (en daarna extra chocola in te slaan), lees deze tips en schrijf!

Zeg het maar tegen de schrijfdokter: wat is het probleem?

Ik heb geen inspiratie

NaNoWriMo blijven schrijven schrijftips boek schrijven singularity miriam wesselink3

Hou voor ogen dat de beste maatjes van een schrijver discipline en wilskracht zijn. Inspiratie is leuk maar ‘voor erbij’. Discipline en wilskracht zijn je man of vrouw, inspiratie is je minnaar/minnares. Het is een misverstand dat je pas kunt gaan schrijven als je inspiratie hebt. Wachten op het perfecte schrijfmoment is geen effectieve strategie. Ga dus niet passief op inspiratie wachten.

Zoals Marcel van Driel zegt: je schrijft niet wanneer je inspiratie hebt, je krijgt inspiratie omdat je schrijft. Want inspiratie is overschat.

Overigens: als de inspiratie toeslaat op een moment dat je niet aan het schrijven bent, zoals een mooie zin, een fijne passage, een leuke dialoog: noteer die dan meteen of spreek het op je telefoon in (voor onder de douche, waar inspiratie een voorkeur voor heeft, is Aquanotes ideaal), Alles is vroeg of laat te gebruiken en alles wat je schrijft telt mee voor je 50.000 woorden.

Ik heb geen tijd

NaNoWriMo blijven schrijven schrijftips boek schrijven singularity miriam wesselink4

Als het je niet lukt een ochtend of middag of avond te reserveren voor schrijven, dan heb je nog steeds wel tijd. Er zijn heel veel momenten dat je kunt schrijven, al is het maar een paar minuten: in de trein/bus/taxi/auto (niet als je zelf rijdt, natuurlijk), in de stilstaande file (ha, soms tóch als je zelf rijdt), in de rij bij de kassa (ga dan dus niet naar de zelfscan), de wachtkamer van de dokter (bij de tandarts lukt het waarschijnlijk echt niet), op de wc. En sla deze maand de televisie over, dat scheelt heel veel.

Ik heb schrijfangst

NaNoWriMo blijven schrijven schrijftips boek schrijven singularity miriam wesselink5

Wat ik in het eerste artikel over NaNoWriMo al zei: soms kan gène je bij je schrijfwerk overvallen. Omdat je het gevoel hebt dat iedereen over je schouder meeleest. Omdat wat je schrijft persoonlijk is. Omdat je emoties erdoorheen klinken.

Dat is geen slecht teken, integendeel. Het betekent dat wat je schrijft belangrijk voor je is. Dat je er emotie bij hebt en dat het iets van jezelf laat zien. Dat is goed. Maar soms kan schrijfangst dus hinderlijk zijn voor je productie. Realiseer je dan dat je niemand je tekst hoeft te laten lezen. Niet voordat je er zelf blij mee bent.

Dus: NaNoWriMo blijven schrijven schrijftips boek schrijven singularity miriam wesselink6

Ik schrijf rotzooi

NaNoWriMo blijven schrijven schrijftips boek schrijven singularity miriam wesselink6

Wat je tijdens NaNoWriMo produceert is geen boek. Het is een eerste versie van (een deel van) een boek. Het boek ontstaat later, na NaNoWriMo, bij het herschrijven en redigeren.

Zie het zo: wat maakt het uit dat je NaNoWriMo-schrijfwerk niet direct een coherent, eersteklasboek oplevert? Het is waardevol ruw materiaal. Bovendien heb je je creativiteit opgeschud, ideeën gespuid, teksten geproduceerd die je later voor andere verhalen kunt gebruiken. En zélfs als dat laatste niet het geval zou zijn, dan heb je schrijven in je systeem verankerd. Wat je ook met je schrijfwerk na NaNoWriMo gaat doen of niet gaat doen: je hebt jezelf bewezen dat je in staat bent om tegen de klippen op gedisciplineerd te schrijven. En een fantastische ervaring opgedaan.

Ik stel steeds uit

NaNoWriMo blijven schrijven schrijftips boek schrijven singularity miriam wesselink7

Dingen zijn veel makkelijker als je ze niet nu, maar in de toekomst moet doen. Dat heet uitstellen. Hier vind je tips om dat tegen te gaan.

Nog een tip erbij: zet de wekker een uurtje vroeger en gebruik dat voor schrijven. Daarmee heb je niet alleen meer tijd gecreëerd, je hebt ook de hele dag het fijne gevoel dat je al veel, zo niet alles, van je dagelijkse aantal woorden hebt geschreven.

Ik weet niet hoe ik het moet verwoorden

NaNoWriMo blijven schrijven schrijftips boek schrijven singularity miriam wesselink8

Je weet dat redigeren uit den boze is tijdens NaNoWriMo, dus dat doe je niet. Maar wat als je voor een passage verschillende ideeën hebt hoe dat op te schrijven? Schrijf dan elke versie die in je hoofd opkomt. Het hoeven geen complete zinnen te zijn, alleen zinsdelen mogen ook. Markeer ze om ze later terug te kunnen vinden, bijvoorbeeld met kleur of met speciale tekens, zoals @@@. Na NaNoWriMo kun je dan de beste kiezen of ze vermengen tot je precies hebt wat je wilde zeggen.

NaNoWriMo blijven schrijven schrijftips boek schrijven singularity miriam wesselink9

De juiste mindset

Algemeen geldt: neem je schrijven en je NaNoWriMo-voornemen serieus. Als je iets écht wil, heb je steun aan je onderbewuste; dat zoekt en vindt wegen om dat te bereiken. En stel jezelf elke dag een cadeautje in het vooruitzicht als je het gemiddelde aantal woorden hebt gehaald of zelfs overtreft.

NaNoWriMo blijven schrijven schrijftips boek schrijven singularity miriam wesselink10

Feedback en vragen

Heb je wat aan mijn informatie gehad? Dan vind ik het leuk als je het artikel wilt delen of liken:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Wil je me laten weten of het voor je werkt? Ik hoor het ook graag als je een vraag hebt waarop je hier geen antwoord vindt, of een onderwerp waarvan je graag wilt dat ik erover schrijf. Hieronder kun je een reactie geven. Je kunt me ook een mailtje sturen of contact met me opnemen via social media.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je een mailtje krijgen als er nieuwe artikelen worden gepubliceerd? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Ik zal je niet gaan spammen - beloofd!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
comments powered by Disqus