NaNoWriMo

NaNoWriMo schrijftips boek schrijven singularity miriam wesselink200Over een krappe maand gaat NaNoWriMo weer beginnen.

NaNoWatte?

Als je NaNoWriMo nog niet kent: de naam is een acroniem voor National Novel Writing Month. Het is een (inmiddels internationale) jaarlijkse happening waarbij je je commit om in de maand november minstens 50.000 woorden te schrijven. Het kost niets – behalve tijd en inspanning, en je verdient er niets mee – behalve een banner ‘NaNoWriMo-winner’, overwinnaarsroes, voldoening, plezier en inspiratie. En uiteraard je 50.000-plus woorden.

NaNoWriMo wordt steeds populairder; honderdduizenden mensen wereldwijd doen er inmiddels aan mee. Maar NaNoWriMo is verdomde hard werken. Waarom doen al die mensen dat? En waarom zou jij er aan meedoen?

Omdat het helpt om te schrijven in groepsverband. Met anderen, die voor dezelfde uitdagende taak staan. Omdat het een stok achter de deur is, omdat het ervoor zorgt dat je nét even een tandje verder doorzet. Je doet het om je schrijfbuddies mee te slepen als ze het even niet meer zien zitten, je doet het om zelf over je dode punt gesleept te worden. Je doet het omdat je dan een onovertroffen rechtvaardiging hebt om je in chocola te storten. En je doet het om je de blaren op je vingers te schrijven.

En na november, of je nou wel of niet de 50.000 woorden hebt gehaald, heb je de basis voor een boek. NaNoWriMo 2012 gaf mij de basis voor Eerste Eigenaar. De productie van NaNoWriMo 2013 heeft input geleverd voor een volgend boek, dat na een tijd in de ijskast nu volop onder constructie is.

NaNoWriMo schrijftips boek schrijven singularity miriam wesselink2

Als je mee wil doen (wat je als schrijver toch zeker eens in je leven gedaan moet hebben), bepaal dan van tevoren wat je doel is:

 1. Je hebt geen vooropgezet plan, je wil gewoon lekker in schrijfmodus zijn, je creativiteit losmaken, fijn kriskras als een ongeleid projectiel schrijven wat er maar voor je pen komt. Wie weet kun je stukken tekst van je 50.000 of meer of minder woorden nog wel eens gebruiken, maar het gaat je om de belevenis en het proces, en niet om de productie. Prima, zo schud je vastzittende creativiteitsspieren lekker los en na november staat je niets meer in de weg om een fantastisch boek te gaan schrijven. The sky is the limit!
 2. Je hebt een plan voor een boek, je hebt daar een structuur voor opgezet, je weet in grote lijnen wat het verhaal is, wat de belangrijke thema’s, wendingen, personages enzovoort zijn. Dat heb je allemaal in je systeem, en je hart, je lijf, je wezen zijn ervan doordrenkt. Met die rijkdom ga je schrijven, steeds met het verhaal in je achterhoofd.
  Wees je er wel van bewust dat je in die 30 dagen niet je perfecte boek gaat schrijven. Echt niet. Wat je gaat schrijven is een ruwe eerste versie.

Ga je meedoen? Cool!NaNoWriMo-boek-schrijven-singularity-miriam-wesselink7

Vóór NaNoWriMo

Ga je voor optie 2, dan moet je NU beginnen je verhaal helder te krijgen. Daar help ik je graag mee:

Heb je dat allemaal gedaan? Mooi! Niets kan jou meer van je 50.000 woorden weerhouden!

Tijdens NaNoWriMo

En als de klok dan van 31 oktober 23.59 overgaat naar 1 november 00.00 uur, ga je van start.

NaNoWriMo schrijftips boek schrijven singularity miriam wesselink5Do’s en don’ts:

 • Zorg voor een fijne plek om te schrijven.
 • Laat je omgeving weten dat je dit aan het doen bent en vraag ze je niet te storen als je aan het schrijven bent. Zeg ook dat je na november extra tijd aan ze zult besteden (en doe dat ook).
 • Hou in gedachten dat je niks aan wie dan ook hoeft te laten lezen – geneer je dus nergens voor.
 • Het motto is productie: ongeremd spuien, schrijven-schrijven-schrijven, zonder redigeren of schrappen. Níét, ik herhaal: niet geschreven teksten aanpassen. Dat komt allemaal later.
 • Bedenk je iets waarvoor eerder geschreven tekst aangepast moet worden, schrijf dan op wat je wil gaan aanpassen in de volgende versie. Maar blijf van de tekst zelf af!
 • Zet als je schrijft alle afleiders uit: geen mail, geen Facebook/Twitter/andere social media. En zet je telefoon uit.

NaNoWriMo-boek-schrijven-singularity-miriam-wesselink6

 • Een editor die zo kaal mogelijk is helpt tegen afleiding en neigingen om te herschrijven. Ik gebruik daarvoor WriteSpace.
 • Om je 50.000 woorden in 30 dagen te halen moet je gemiddeld 1667 woorden per dag schrijven. Motiveer jezelf door je productie elke dag op de NaNoWriMo-site in te vullen. Zo zie je wat je al bereikt hebt elke dag groeien.
 • Alle tekst die je schrijft telt mee: ideeën die je opschrijft, veranderingen die je – na november! – wil doorvoeren, dat draagt allemaal bij aan je 50.000 woorden.
 • Je hoeft je 1667 woorden per dag (mag uiteraard ook meer zijn) niet in één keer te schrijven. Misschien vind je het prettiger om in twee keer 850 woorden of in drie keer 600 woorden te schrijven. Whatever works for you.
 • Er zijn tools die je helpen in de flow te komen en je concentratie een boost te geven.
 • Vraag iemand als schrijfbuddy zodat jullie elkaar erdoorheen kunnen slepen. Op de NaNoWriMo-site kun je als schrijfbuddies linken.
 • Meld je aan bij de Nederlandse Facebookgroep. Daar kun je morele steun bieden en krijgen, harten onder riemen steken en krijgen, ideeën uitwisselen en brainstormen. Ik plaats er regelmatig een post met tips en inspiratie.
 • Op Twitter kun je @NaNoTeamNL volgen.

NaNoWriMo schrijftips boek schrijven singularity miriam wesselink3

 • Boekenwinkels, bibliotheken, pubs en kroegen vormen deze maand NaNo-pleisterplaatsen. Er is een levendige Nederlandse groep (zie de NaNoWriMo-site) die regelmatig schrijfochtenden/-middagen/-avonden organiseert. Dat kan je productie enorm boosten.
 • Week 1 ga je als een speer. In week 2 komt de man met de hamer; van alle NaNo-weken houdt het afhaakvirus in deze week het ergste huis. Wees je daarvan bewust en neem maatregelen: schakel je schrijfbuddy in, neem deel aan een schrijfbijeenkomst, sla extra chocola, chips, snoep, koffie of wat er maar voor jou werkt in, roep om hulp, en hou voor ogen: week 3 geeft second wind: hernieuwde energie en motivatie. Volhouden dus!
 • Heb je hulp nodig om in de juiste stemming te komen voor een bepaald hoofdstuk, probeer dan (de juiste) muziek.

En na NaNoWriMo?

Geef jezelf eerst een schouderklopje. Wat zeg ik: trakteer jezelf op een uitspatting! Als je de 50.000 woorden gehaald hebt, heb je dat absoluut verdiend. En heb je ze onverhoopt niet gehaald – dat overkomt de besten – dan heb je dat ook verdiend, want je hebt een moedige poging gedaan.

Neem dan een weekje schrijfrust. Of niet, als je nog helemaal in the mood zit. Daarna, als je doel een boek is, ga je je tekst – die 50.000 woorden of zoveel meer of minder als je gehaald hebt – kritisch lezen, schrappen en redigeren.

Heel veel succes en – nog belangrijker – heel veel plezier!

NaNoWriMo schrijftips boek schrijven singularity miriam wesselink4

Feedback en vragen

Heb je wat aan mijn informatie gehad? Dan vind ik het leuk als je het artikel wilt delen of liken:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Wil je me laten weten of het voor je werkt? Ik hoor het ook graag als je een vraag hebt waarop je hier geen antwoord vindt, of een onderwerp waarvan je graag wilt dat ik erover schrijf. Hieronder kun je een reactie geven. Je kunt me ook een mailtje sturen of contact met me opnemen via social media.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je een mailtje krijgen als er nieuwe artikelen worden gepubliceerd? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Ik zal je niet gaan spammen - beloofd!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
comments powered by Disqus