Personages

Personage2klein-boek-schrijven-singularity-miriam-wesselinkHet zijn je personages waar je boek om draait. Zij vormen de essentie. Je verhaal gaat over mensen (of dieren, of aliens, of…) die relaties met elkaar aangaan of juist verbreken. Die elkaar helpen of die elkaar dwarszitten. Die elkaar vermoorden of die elkaar redden. Die van elkaar houden of die elkaar haten. En wat je nog maar meer kunt bedenken. Je personages, kortom, zijn heel belangrijke bouwstenen in je boek.

Je personages, en zeker je hoofdpersonage (de protagonist) en diens tegenstander (de antagonist), maken het boek. Zorg dat je ze leert kennen, zodat je weet hoe ze praten, hoe ze reageren, hoe hun persoonlijkheid is, wat hun drijfveren zijn. Maak daartoe van minimaal de belangrijkste personages een beschrijving. Die beschrijving is niet bedoeld voor in je boek; het gaat erom dat jij je personages door en door kent. Als je ze door en door kent, weet je tijdens het schrijven hoe je ze in je verhaal moet laten optreden.

Hou daarbij in gedachten wat schrijfster Wanda Reisel daarover zei: Niets tekent een personage meer dan een zwakte in zijn/haar karakter. Maak er dus vooral geen eendimensionale, alleen maar goede, brave figuren van.

Als je net als ik Evernote voor je schrijven inzet, kun je die beschrijving prima gebruiken om aan andere onderdelen van je boek te koppelen.

Ontwikkeling

In een goed boek ontwikkelen je personages zich, zeker je hoofdpersonage. Ze groeit. Was ze in het begin misschien een wat gezapige huismoeder, gaandeweg het verhaal ontwikkelt ze zich tot een nietsontziende tijgerin om de man te krijgen die ze wil. Of je hoofdpersoon is een egoïstische einzelgänger, die zich tijdens zijn zoektocht naar diamanten in Afrika het lot van de diamantmijnkinderen aantrekt en hun uitbuiters alle hoeken van alle kamers laat zien. Of zoiets.

Het hoeft allemaal niet zo ‘van dik hout zaagt men planken’ te zijn, maar je snapt neem ik aan wat ik bedoel.

Hier vind je meer over personages.

Overigens zou het een heel fraaie ándersoortige ontwikkeling zijn als de idealistische hoofdpersoon uit het begin, zich ontwikkelt tot de beruchtste maffialeider ooit. Dat is origineler dat andersom en een mooie plotwending.

Over plotwending gesproken: dat is onderdeel van een andere bouwsteen: het plot.

Feedback en vragen

Heb je wat aan mijn informatie gehad? Dan vind ik het leuk als je het artikel wilt delen of liken:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Wil je me laten weten of het voor je werkt? Ik hoor het ook graag als je een vraag hebt waarop je hier geen antwoord vindt, of een onderwerp waarvan je graag wilt dat ik erover schrijf. Hieronder kun je een reactie geven. Je kunt me ook een mailtje sturen of contact met me opnemen via social media.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je een mailtje krijgen als er nieuwe artikelen worden gepubliceerd? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Ik zal je niet gaan spammen - beloofd!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
comments powered by Disqus