Over Singularity

singularity-schrijven-miriam-wesselink2Singularity is de schrijftipswebsite van Miriam Wesselink. Je vindt hier tips, adviezen en ideeën die je helpen als je bezig bent met een boek schrijven of daarmee wil beginnen. De tips variëren van uitleg hoe je je boek spannend maakt en een plot opbouwt, tot tips over handige hulpmiddelen bij het schrijven, en praktische informatie over hoe je moet omgaan met hoofdstukken, witregels, inspringen en interpunctie in bijvoorbeeld dialogen.

Waarom Singularity voor jou interessant is als je een boek wil schrijven

Alles wat ik tijdens het schrijven van mijn eerste boek heb moeten uitzoeken, dingen waar ik tegenaan ben gelopen, de oplossingen die ik heb gevonden, adviezen en feedback die ik heb gekregen, kortom, de hele bulk aan lessons learned die ik met het schrijven van mijn boek heb opgedaan – en nu bij het schrijven van mijn tweede boek en ander schrijfwerk nog steeds opdoe – publiceer ik hier op de site. Ik wil mijn kennis graag met je delen.

Dus:

  • als je bezig bent met een boek schrijven maar wel eens vastloopt,
  • als je op zoek bent naar inhoudelijke tips, zoals hoe je je lezer kunt boeien, hoe je spanning opbouwt, of hoe je emotie toevoegt,
  • als je op zoek bent naar praktische tips over de structuur, de indeling en de vorm van je boek,
  • als je je afvraagt hoe je overzicht moet houden over je personages en gebeurtenissen en alle andere zaken,
  • als je überhaupt niet weet hoe te beginnen met een boek schrijven,
  • én als je niet opnieuw het wiel wilt uitvinden,

… dan is deze site voor jou the place to be.

Begin hier om direct naar de tips te gaan die nu voor jou relevant zijn.

Wie is Miriam Wesselink

miriam wesselink boek schrijven singularity
Singularity is Miriam Wesselink. Zelfstandig informatieanalist van professie, onderzoeker van nature en schrijver in transitie.

Ik hou van schrijven. En van lezen. Voor mijn werk schrijf ik veel en daarbij is het zaak om zo helder en bondig mogelijk de informatie die ik wil overbrengen te verwoorden. Ook stuur ik wel eens een brief naar een krant, verkondig ik mijn mening op Facebook en Twitter, publiceer ik een stukje in een online opiniesite en schrijf ik mee in een non-fictieboek.

Voor fictie gelden echter andere criteria dan voor non-fictie. Fictie is emotie. In fictie moet je niet alles uitleggen – maar ook niet te weinig. In fictie ben je niet per se to-the-point. In fictie gaat het niet om informatieoverdracht maar om het verhaal. In fictie gaat het niet om uitleg hoe de situatie in elkaar zit, maar om de weg die het verhaal en de personages daarin afleggen, om het ontwikkelingsproces dat iemand meemaakt.

In fictie gaat het niet om het eindpunt maar om de reis


Da’s effe andere koek.

Toch, of misschien wel juist daarom, wilde ik ook fictie schrijven, een spannend boek, een thriller, een van mijn favoriete genres. Het duwtje in de rug dat ik nodig had om daar ook daadwerkelijk mee te beginnen, kwam in de vorm van NaNoWriMo. NaNoWriMo, voor degenen die het (nog) niet kennen, is de National Novel Writing Month, een inmiddels internationale jaarlijkse happening, waarbij je je commit om in de maand november minstens 50.000 woorden te schrijven. Er is veel te vertellen over NaNoWriMo – hier vind je er artikelen over – maar voor nu volstaat te melden dat daar inderdaad een boek uitkwam (een jaar na dato, maar dat hindert niet). Sindsdien schrijf ik zowel fictie als tips & trucs die me bij het schrijven helpen. En toen besloot ik die verzameling tips & trucs niet voor mezelf te houden maar ze voor iedereen beschikbaar te stellen via een website.

Ik wil je helpen met mijn voortschrijdend inzicht

‘Tips & trucs’ riekt naar trucjes, en dat klinkt naar oneigenlijk, slinks, niet authentiek. Zo bedoel ik het niet. Wat ik verzamel zijn inzichten en ideeën die ik tijdens het schrijven en herschrijven opdoe; tips, handigheidjes en ezelsbruggetjes; tools en andere middelen die kunnen helpen bij het schrijven en bij het blijven schrijven. Al dat soort zaken die ik op mijn schrijfreis tegenkom en die ik graag wil delen met mede-schrijvers. Omdat ik weet wat een eenzame bezigheid schrijven kan zijn, en hoe je kunt worstelen met uitstelgedrag, gebrek aan inspiratie, gevoel van falen, writer’s block. Met tien keer hetzelfde stukje herschrijven en het resultaat nóg slechter vinden dan het origineel.

Kortom, ik wil je helpen al die blokkades die je schrijversschap in de weg staan te overwinnen. Zodat ook jij kunt zeggen: ik ben een schrijver.

De plek waar alles begint

Waar de naam Singularity vandaan komt? Een singularity – singulariteit – is de kern van een zwart gat, een punt waar ruimte en tijd zoals wij die kennen, niet meer bestaan. En waarschijnlijk ook de oorsprong van het universum. Zie het plaatje bovenaan. Het is een plek waar alles begint en waar alles mogelijk is. Dat sprak me aan. Plus dat ik het woord mooi vind klinken. Ik koos die naam toen ik in de negentiger jaren mijn eenmanszaak begon. En nu komt hij goed van pas als naam voor deze website: als je iets echt wil én met een beetje hulp van je vrienden, is alles is mogelijk.

Zoals een boek schrijven. Begin hier.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je een mailtje krijgen als er nieuwe artikelen worden gepubliceerd? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Ik zal je niet gaan spammen – beloofd!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.