Om te boeien moet je boek tegenslagen, rampspoed en andere problemen bevatten. Je lezers willen dat je personage in een crisis komt te verkeren en voor allerlei lastige uitdagingen komt te staan. Dat maakt het spannend. Een boek dat alleen maar snort in het zonnetje en waarin het leven van je personages loopt zoals ze willen, is vrijwel altijd saai.
Maar dat betekent niet dat je personages doorlopend zwaarmoedig en ongelukkig moeten zijn. Je personages, ook de sombere, zijn soms best jolig en opgewekt. Zelfs je protagonist, die het heel zwaar krijgt, kan zo nu en dan gelukkig zijn – ook al zou dat maar gebaseerd zijn op een misverstand.
Hoe beschrijf je die blije, opgewekte personages, of je protagonist die even in een happy bubble verkeert, zonder dat je lezer gaat gapen van verveling en in slaap valt? En de volgende dag je boek niet meer openslaat?
Wat typeert blije mensen?
Blije, gelukkige mensen zijn niet blij en gelukkig omdat ze bijvoorbeeld heel rijk zijn; het zit in hun karakter en geestesgesteldheid. Ze hebben een positieve kijk op de wereld.
Blije mensen zijn tevreden met wat ze hebben. Ze zijn ook best geïnteresseerd in dingen die ze niet hebben, maar ze worden niet ongelukkig als ze die niet kunnen krijgen; wat ze hebben is goed en genoeg. Het draait bij hen niet om consumeren en hebben, maar om empathie, liefde, verbinding en begrip. Je kunt dat uitbeelden door bijvoorbeeld als ze bezig zijn met iets doodnormaals – een kapotte stoel repareren, een taart bakken, een trui breien, noem-maar-op, te laten zien dat ze daar helemaal in verzonken zijn.
Blije mensen kennen geen wrok. Als iemand ze verraden heeft of ze onheus bejegent, gaan ze niet broeden op wraak; ze weten dat dat niets oplost en dat ze er zelf niet blij van worden. Ze schudden het van zich af als een eend het water van zijn veren.
Blije mensen hebben geen bevestiging nodig; ze hunkeren niet naar goedkeuring van anderen.
Blije mensen zijn empathisch, grootmoedig en goedgeefs, altijd bereid om iemand die het slechter heeft getroffen te helpen. Zij zijn degenen die daklozen en bedelaars een warme trui, eten of geld geven.
Blije mensen zijn standaard kalm; je zult ze zelden haastig of zenuwachtig zien. Ze zijn niet verslaafd aan hun telefoon of pc en kunnen genieten van nietsdoen. In je boek kun je dat tonen door het contrast met haastige, paniekerige en tobbende niet-zo-blije mensen.
Blije mensen lezen anderen niet de les, maar helpen mensen die ze zien worstelen met iets wat niet lukt.
Blije mensen zijn mensen en dus niet perfect en onfeilbaar. Als ze per ongeluk iets verkeerd doen nemen ze hun verantwoordelijkheid en erkennen ze dat ze fout zijn geweest. Nooit zullen ze iemand anders de schuld in de schoenen proberen te schuiven. Schade en andere gevolgen vergoeden en verhelpen ze.
Ook blije mensen kan iets naars overkomen
Niemand is gevrijwaard van beproevingen en misère, ook blije mensen niet. Maar zij gaan daar manmoedig mee om en pakken problemen aan. Verdriet en angst kan zich voordoen maar ze zullen zelden de moed laten zakken – hun mentaliteit is daar niet op gebouwd. Hoe deze personages met tegenslagen omgaan, maakt je verhaal spannend, vooral omdat je lezer je sympathieke personage in zijn of haar hart heeft gesloten.
Meer lezen over karaktertypen van personages? Dat kan hier.
En hier kun je dit artikel luisteren.
Ik wens je veel blijdschap!