Wat is het effect van het digitale tijdperk op lezen?
Er wordt alom ach en wee geroepen over de tijd en aandacht die internet, social media, Netflix en andere streamingdiensten, van het good old lezen afsnoepen. Maar de era van digitaal biedt meer dan alleen bedreigingen voor het boek; het geeft ook nieuwe mogelijkheden. Zoals selfpublishing, dat je onafhankelijk maakt van een uitgever, waardoor je zeker weet dat je boek gepubliceerd zal worden. Waar wel een downside aan zit: door selfpublishing komen er veel, heel veel boeken op de markt, en die concurreren allemaal met dat van jou. Maar in onze tijd van constante verandering staat daar allerlei positiefs tegenover.
Zoals:
Genremix
Uitgevers zijn in het algemeen huiverig om iets wat afwijkt van het bestaande uit te geven, zeker als het een boek van een onbekende schrijver betreft. Bijvoorbeeld een boek dat geen duidelijk, afgebakend genre is. Maar de selfpubber hoeft zich daar niets van aan te trekken; selfpublishing heeft (mede) de grenzen tussen genres vervaagd, en de cross-over, een mix van twee of zelfs meer genres, zie je steeds meer.
Coraline, het gruwelsprookje van Neil Gaiman, is een cross-over van het kinderboek en het volwassenenboek. Gaiman, toen al een tijd een gevierde schrijver, kreeg het uiteindelijk gepubliceerd, maar dat kostte hem veel moeite. Het boek werd – en wordt nog steeds – door beide doelgroepen gretig gelezen. Zijn boek De oceaan aan het einde van het pad, is een roman én urban fantasy. Het boek van Seth Grahame-Smiths: Pride & Prejudice & Zombies, neemt de klassieker Pride & Prejudice van Jane Austen en vult dat met hedendaagse horror én komedie aan. Het werd een bestseller.
Bovendien: nu uitgevers hebben gemerkt dat cross-overs goed kunnen verkopen (mits het boek goed is, natuurlijk) kijken ze daar minder angstig naar.
Boekpromotie
De mogelijkheden van promotie en marketing zijn, in vergelijking met het pre-internettijdperk, haast eindeloos. En een stuk goedkoper. Social media, blogs, nieuwsbrieven, platforms voor boeken, dat staat allemaal voor (bijna) niks beschikbaar om je boek te promoten. Of je nou zelf publiceert of via een uitgever.
Verschijningsvorm
‘Vroegâh’ was papier de enige mogelijkheid om je boek te publiceren. Maar het luisterboek en het e-book bestaan inmiddels ook al een tijd. Met als voordeel dat je een groter aantal potentiële lezers/luisteraars hebt. Nog een voordeel: een e-book publiceren is een stuk goedkoper dan de publicatie van een papieren boek. En een luisterboek kun je zelf inspreken.
In dit digitale tijdperk kun je nog meer variaties bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een feuilleton – een boek in delen – per nieuwsbrief of op je blog? Of als podcast?
Ik heb geen geld
Geen enkele uitgever is geïnteresseerd in je boek, je wil het zelf publiceren, ook als papieren boek, maar dat kun je niet betalen? Crowdfunding!
Er zijn crowdfundingplatforms voor creatieve projecten en voor een Nederlandstalig boekproject kan Voordekunst een goede keus zijn.
Bedenk wel dat donateurs iets terugverwachten, bijvoorbeeld een gratis boek, een vermelding in je boek, een handgeschreven bedankje op de eerste pagina, een uitnodiging voor een ‘aangeklede’ borrel bij de feestelijke boekpresentatie, enzovoort. Allemaal afhankelijk van het gedoneerde bedrag. Of bedenk iets origineels als de naam van de gulle gever gebruiken voor een van je personages.
Denk er ook aan dat een crowdfundingplatform niet gratis is. Het kost meestal een bepaald percentage van je opbrengst. Informatie hierover en over andere zaken vind je in de voorwaarden.
En realiseer je ook dat je het wél leuk moet vinden om te werven en iedereen enthousiast over je boek te vertellen. Dat is intensief, kost tijd en het moet je ding zijn. Maar als het lukt, dan heb je ook wat.
En verder…
… kun je een hoop leren van je concurrent-om-aandacht Netflix. Ik heb daar al een aantal artikelen over geschreven, zoals Wat ik geleerd heb van Netflixseries, Backfire en Dramapotentie.
Meer lezen over spannende mogelijkheden en nieuwe ontwikkelingen? Dat kan hier.
En hier kun je de podcastversie van dit artikel luisteren.
Ik wens je veel digitale inspiratie!