Evernote heeft heel veel handige dingen. Zoveel dat één artikel onvoldoende was. Reden dus voor nog een artikel over deze superhulp, dat een digitaal notitieboek is (of eigenlijk een verzameling notitieboeken) maar eigenlijk een extra brein waarmee je je alles kunt herinneren en waarin je die herinneringen ook altijd kunt terugvinden. In het eerste deel van de uitleg over Evernote zijn deze onderwerpen besproken:
- Wat Evernote is
- Waar je Evernote kunt downloaden
- Notities
- Plaatjes en foto’s in een notitie
- Pdf-bestanden in een notitie
- Bijlagen in een notitie
- Opmaak van een notitie
- Notitiekoppelingen
In dit tweede deel vertel ik je over:
- Weergavemogelijkheden van notities
- Notities sorteren
- Notitieboeken
- Je Evernote-mailadres
- Labels en het koppelen van labels aan notities
Weergavemogelijkheden van notities
In het plaatje hieronder zie je dat je drie weergavemogelijkheden hebt:
- Lijstweergave
- Fragmentweergave
- Kaartweergave
- Sleep het label vanuit de labellijst op de notitie.
- Sleep de notitie vanuit de notitielijst op het gewenste label.
- Klik met je rechter muisknop op de notitie in de notitielijst en kies Label toevoegen aan notitie.
- Gebruik de shortcut Ctrl+Alt+T.
- Klik boven de notitie op dezelfde plek als voor het maken van een nieuw label. Wat je daar intypt wordt aangevuld met suggesties van bestaande labels, net zoals Google doet:
- Evernote de allesweter [1]
- Evernote de allesweter [3]
- Hoe Evernote mij helpt bij een boek schrijven
- Evernote downloaden
Lijstweergave
In de lijstweergave zie je onderin het venster de notitie die je in de lijst geselecteerd hebt:
Fragmentweergave
In de fragmentweergave zie je – je raadt het al – in de notitielijst een fragment, en rechts de geselecteerde notitie:
Kaartweergave
En dit is de kaartweergave:
Notities sorteren
Het voordeel van de lijstweergave is dat je de notities gemakkelijk kunt sorteren door op de gewenste kolom te klikken: Maar sorteren kan ook via de weergaveknop:
Notitieboeken
In Evernote kun je zoveel notitieboeken maken als je wil. Maak er bijvoorbeeld een per onderwerp. Zo heb ik o. a. een notitieboek voor recepten, een notitieboek voor binnenkomende notities en een notitieboek overig. Een van je notitieboeken is je standaard notitieboek. Je standaard notitieboek is het notitieboek waar je notities die je van buitenaf naar Evernote stuurt (bijvoorbeeld via mail), standaard in terecht komen. Zodra je je account hebt aangemaakt is er één notitieboek, en dat is dan je standaard. Je kunt een ander notitieboek je standaard maken, door met je rechter muisknop op het notitieboek te klikken, ‘Eigenschappen’ te kiezen en het vinkje aan te zetten:
Evernote-mailadres
Bij een Evernote-account krijg je een Evernote-mailadres. Als je daar naar mailt (of iemand anders, aan wie je dat mailadres hebt gegeven), komt dat als een notitie in Evernote terecht, in je standaard-notitieboek.
Wil je de mail naar een specifiek (bestaand) notitieboek sturen, dan kun je dat doen door in het onderwerp de naam van het notitieboek op te nemen met een @ ervoor:
Je kunt ook (bestaande) labels meesturen door de labelnaam met een # ervoor in het onderwerp op te nemen. Labels worden in het volgende hoofdstuk besproken. Alles wat mailbaar is kun je zo naar Evernote sturen: posts van social media, scans, plaatjes, bestanden vanaf een schijf; noem maar op. Uiteraard ook URL’s van interessante sites, maar daarvoor kun je ook een nóg leuker tool voor gebruiken: de Webclipper. Zie daarvoor paragraaf Webclipper binnen Evernote de allesweter [3]. Wat jouw Evernote-mailadres is, vind je in menu Extra, Accountinformatie:
Het mailadres is een mengsel van je gebruikersnaam met cijfers en andere tekens; niet erg makkelijk te onthouden, maar je kunt het natuurlijk onder een gemakkelijke naam opnemen in je mailcontacten. Premium-gebruikers kunnen een ander mailadres aanvragen.
Labels
Aan elke notitie kun je een of meer labels koppelen. Een label is niets anders dan een vastgelegd trefwoord waarmee je notities kunt groeperen, en is een van de vele manieren waarop je notities kunt terugvinden. Een label kun je bijvoorbeeld aanmaken door in de zijbalk links met de rechter muisknop te klikken op ‘Labels’:
Een label kun je ook maken door boven een notitie op de juiste plek te klikken en een labelnaam in te typen. Het label verschijnt dan in de labellijst in de zijbalk en is ook meteen aan de betreffende notitie toegevoegd.
Labels aan notities koppelen
Je kunt op verschillende manieren labels aan je notitie koppelen:
Als je een mail naar je Evernote-account stuurt, kun je daar ook (bestaande) labels meegeven. Dat doe je door deze met een # in het onderwerp op te nemen:
Tot zover dit artikel over Evernote-functionaliteit. Meer functionaliteit vind je in Evernote de allesweter [3].
Alle links op een rijtje
PS: Hier lees je meer over schrijfhulpjes.