Kijk jij op Netflix naar La casa de papel? Grote kans van wel: het is de meest bekeken niet-Engelstalige Netflixserie ter wereld, en van alle talen de op één na populairste (nummer 1 is Stranger Things). In 2017 won het een Emmy. Bijzonder, voor een serie die in eigen land op tv geen groot succes was en na 2 seizoenen stopte. Netflix kocht de serie, zond hem uit en de rest is geschiedenis.
Voor als je het niet kent: het gaat over een bende, waarvan de leden namen van steden hebben, die de Koninklijke Munt van Spanje wil infiltreren om zelf geld te drukken. Dat is de kern, maar het is zoveel meer dan alleen een heist.
De serie heeft veel impact in de echte wereld: zo worden de Dalímaskers en de rode overalls in diverse landen bij protesten gebruikt (en bij overvallen 😮), de themasong, Bella ciao, wordt erbij gezongen, en die werd ook gezongen door op zee geredde migranten.
Kortom: La casa de papel is waanzinnig populair. Wat kun je als schrijver daarvan leren?
De makers van La casa vertellen zelf waar volgens hen het succes in zit, in de docu La casa de papel: El fenómeno op Netflix. Die is sowieso leuk om te kijken; je ziet hoe cast en crew werden overrompeld door het onverwachte succes en hoe ze worstelden met opnames die fout gingen toen het allemaal groter werd. Zoals de regisseur het noemde: grote filmsets zijn de hel.
Natuurlijk is niet alles van film en serie te gebruiken voor een boek (of andersom). Maar een verhaal is een verhaal, en wat je kunt gebruiken voor je boek heb ik hier voor je verzameld.
Sympathieke personages
Ze maken fouten, doen domme dingen, hebben goede en slechte eigenschappen, zijn vaak bang maar gaan toch door in hun doorgaans hechte groep. Herkenbare mensen en heel verschillend, waardoor de kijker zich altijd wel met iemand kan identificeren.
Romantiek, passie en emotie
De personages zijn vurige latino’s, dus er zijn volop romances en ongeremde passie. En natuurlijk veel problemen – hoe kan het anders in een heist. Niet alleen liefdesproblemen maar ook haantjes én hennetjes die hun tactiek willen doordrijven en er fans voor proberen te verleiden. Dat leidt tot ruzies, veel emoties, soms tot haat en animositeit, maar ook veel goedmakerij en verbondenheid. Plus angst, woede, vriendschap, liefde, verdriet, jaloezie.
Verrassing
Ze zijn bijzonder creatief en onvoorspelbaar. Ze doen wat niemand verwacht. Bijvoorbeeld een aflevering met veel actie en bijna-rampen, dat in flashbacks totaal anders blijkt te zijn.
En neem het plan dat de nerdachtige, verlegen met vrouwen profesor voor de overval heeft ontwikkelt – hoe verzin je zoiets? De personages zelf zijn ook verrassend in hun soms 180 graden draai, zoals Tokio; impulsief, onbeheersbaar, onberekenbaar. En had je een huurmoordenaar verwacht die vegetarisch is omdat hij van dieren houdt?
Sympathy for the devil
Veel personages hebben extreme karaktertrekken, maar niemand zozeer als de raadselachtige schurk Berlin. Psychopathisch en narcistisch, switchend van verachtelijk naar opofferend en terug – onvoorspelbaar. De Darth Vader van deze tijd. Je gaat met hem meeleven en zelfs van hem houden.
Iedereen kan dood
Werkelijk iedereen. Soms lijkt een belangrijk personage gestorven te zijn maar blijkt later springlevend – wist ik wel, denk je, die laten ze niet doodgaan. En wat gebeurt er dan? Juist.
Zwarte humor
Een van de gijzelaars, Arturo, is een niet al te handige opportunist. Hij wurmt zich vaak in gênante situaties, vaak zo klunzig dat het hilarisch is. Hij is onuitstaanbaar maar eigenlijk de menselijkste van allemaal. Een soms pijnlijke spiegel.
Geloofwaardigheid
Oké, niet alles is even geloofwaardig. Maar bijvoorbeeld het plan dat ze later in de serie fabriceren om het goud uit de kluis van de Banco de España -die bij een overval onder water loopt – te stelen én te smelten, zou echt kunnen werken.
Tot slot
Er is meer dat bijdraagt aan het succes, zoals de iconische symbolen (themasong, maskers en overalls, de kleur rood), en het tegelijkertijd schrijven en filmen (heel lastig!). Dat is voor een boek niet rechtstreeks bruikbaar, maar als fan van La casa wél heel leuk om in de docu te zien hoe ze het allemaal voor elkaar hebben gekregen.🙂
NB: Netflix is sowieso een handige bron als leermeester.
Lees hier meer over:
Boeiend schrijven
Personages
Emotie
Hartstocht en passie
Afkijken, oftewel: leren van anderen
Liever luisteren? Dat kan hier.