Zowel debuterende schrijvers als uitgevers zijn zoekers. Jij als schrijver bent op zoek naar de ideale uitgever, en uitgevers speuren altijd naar schrijvers die hun uitgeverij kunnen verrijken.
Hoe maak je vinders van zoekers? Wat kun je doen om de kansen dat jullie elkaar ontdekken, te verhogen?
Na het artikel met tips om een uitgever (of agent) te verleiden, hier het vervolg; voor een match made in heaven.
Zorg voor een aansprekende titel
Een uitgever is niet alleen een bevlogen boeken- en verhalenliefhebber, maar voert ook een bedrijf dat geld moet verdienen. De ontvanger van je manuscript zal het dus met een literaire én een commerciële blik bekijken.
Een redacteur van een uitgever heeft meestal een flinke stapel toegestuurde manuscripten te beoordelen en scant daarbij titels. Als een titel haar* aandacht trekt, zal ze een deel van het manuscript lezen om in te schatten of het boek zal verkopen – een stapje dichter bij publicatie van je boek.
Wees geen eendagsvlieg
Een uitgever heeft meer aan een auteur met wie ze een oeuvre kan opbouwen dan aan iemand die eenmalig een boek schrijft. Het is dus handig als uit jouw begeleidende brief blijkt dat je het schrijven weliswaar hebt ervaren als een stevige exercitie, maar dat het smaakt naar meer en dat je al ideeën hebt voor een vervolg of andere boeken. Natuurlijk alleen als dat je streven is.
Doe mee aan schrijfwedstrijden
Redacteuren die op zoek zijn naar nieuwe talenten, kijken o.a. naar deelnemers aan schrijfwedstrijden. Naar winnaars, maar vaak ook naar andere inzenders. Helemaal een motivatie om mee te doen is als in de jury een redacteur van een van je favoriete uitgevers zit.
Ga naar boekpresentaties, schrijfevenementen en literaire avonden
Bij een boekpresentatie is meestal een redacteur aanwezig van de uitgeverij van het boek. Ook schrijfevenementen en literaire avonden zijn plekken waar redacteuren zich ophouden, speurend naar vers bloed. Overwin je eventuele schroom en spreek ze aan.
Zorg daarbij dat je je pitch paraat hebt: 3 minuten (maximaal) waarin je vertelt waar je boek over gaat en waarom lezers het graag zouden lezen. Je kunt daarbij ook aangeven met welke boeken jouw boek vergelijkbaar is. Trouwens ook slim om dat in de brief bij je manuscript te vermelden.
Publiceer verhalen
Er zijn verschillende media waar je verhalen voor publicatie naar toe kunt sturen. Google bijvoorbeeld op publiceren in literair tijdschrift. Zo’n publicatie is een flink pluspunt voor jou en je manuscript.
Hou een blog bij
Met een blog laat je aan een uitgever zien dat je kunt schrijven en wat je schrijfstijl is. Plus dat je er fans mee verzamelt – heel bruikbaar voor de promotie van je boek. Vergeet dus niet je blog in je begeleidende brief te vermelden, en bij je praatje met een redacteur.
Wees jezelf
Nog even over de begeleidende brief: er zijn heel veel sites waar je een standaardbrief kunt downloaden. Mijn advies: Niet. Doen. De mailboxen van uitgevers puilen uit van dit soort dertien-in-een-dozijnbrieven. De prullenbak is meestal hun eindbestemming.
Veel succes met je march to a match made in heaven!
PS: meer lezen over publiceren en wat daarbij hoort? Dat kan hier.
Als je liever luistert dan leest (achter het stuur wel zo gemakkelijk), dan kan dat hier.
* Zij en haar staat ook voor hij, hem en zijn.