Veel boeken vallen in het genre Romantiek. Dat fictie vaak ‘roman’ heet zal daar wel debet aan zijn, ook al hebben romans lang niet altijd een romantisch verhaal. Het begrip ‘roman’ wordt gebruikt als aanduiding van een fictieverhaal met de lengte van een boek, dat gaat over de ontwikkeling van een of meer personages.
Romantische verhalen vallen vrijwel altijd ook in een ander genre: romantische thrillers, romantische horror, romantische fantasy of SF, romantische historische romans en ga zo maar door.
Het standaardmodel
De romantische roman kent twee soorten eindes: het happy end en het tragische einde.
Een standaardmodel bij een romantische roman is dat de twee personages voor de lezer duidelijk voor elkaar bestemd zijn, maar door misverstanden of andere narigheid uit elkaar gedreven worden of niet eens bij elkaar gekomen zijn, bijvoorbeeld omdat ze elkaar (denken te) haten. Tot ze tegen het einde toch in elkaars armen vallen. Uiteraard. Een variant daarop is dat ze elkaar meteen vinden maar het niet zo mag zijn, en dan loopt het fataal af – denk Romeo en Julia.
Dat is wat cliché, maar als je het goed spannend maakt, originele twists toevoegt en de lezer laat denken dat het verdorie écht misloopt, dan maak je van die formule toch een boeiend verhaal. Ook voor het romantische verhaal geldt dat spanning belangrijk is. En emotie helemaal.
Varianten op het standaardmodel
Maar misschien vind je het leuker om wat anders te schrijven dan volgens het standaardmodel. De basis van het romantische verhaal is de – romantische – liefde voor elkaar van je personages. Zonder dat is er geen romantisch verhaal. Maar voor de overige ingrediënten kun je het zo origineel bedenken als je maar wil.
Zo kun je die personages of hun situatie laten afwijken van het gebruikelijke. De geliefde in spe blijkt bijvoorbeeld iemand anders te zijn dan je personage (en je lezer) dacht, zoals in de film Roxanne, losjes gebaseerd op Cyrano De Bergerac.
Ook met het aantal van de personages en de identiteit/soort kun je spelen. Dat de partners-to-be van een gemengd kleurtje zijn, of twee vrouwen dan wel twee mannen, is al niet meer echt bijzonder. Maar je zou het aantal partners ook kunnen uitbreiden naar drie of meer mensen: polyamorie. Of je kijkt buiten de eigen soort: een mens en een alien of een vampier. En zelfs op een zombie kun je verliefd worden, zoals in Warm Bodies.
Of neem een mens en een robot. In de film Her wordt Joaquin Phoenix verliefd op een operating system (met de stem van Scarlett Johansson – logisch dus). Zonder happy end; het was toch een brug te ver. Maar misschien schrijf jij een romantisch verhaal met een happy end waarin een robot verliefd wordt op een mens.
Niet alleen maar romantiek
Voor een boek dat je lezer aan het einde geheel verzadigd dichtslaat, helpt het enorm als er meer dan alleen zwijmelende liefde in voorkomt. Een goede plot, verweven met het probleem om elkaar te krijgen, of zelfs los ervan (maar wel parallel lopend), maakt het boeiend(er). Laat je daarbij ook inspireren door het tweede genre van de romantische roman.
Je kunt bijvoorbeeld een spannende thriller maken, bijvoorbeeld waarin de dader en de speurneus elkaar aan het einde krijgen. Of bijna krijgen – de gevangen meesterdievegge moet eerst nog even haar straf uitzitten.
Met een vampier als een van de geliefden kun je romantische horror schrijven, bijvoorbeeld met een tragisch einde a la Romeo en Julia.
In een verhaal dat over eigentijdse romantiek gaat, kun je problemen die in het verleden niet bestonden gebruiken om het de lovers moeilijk te maken. In een historische roman hetzelfde, maar dan andersom.
Of neem een oorlog waarin een van de geliefden wordt opgeroepen. Komt hij of zij wel levend en met alle lichaamsdelen intact weer terug? In een historische roman kun je daar een twist aan geven door de vrouw, bijvoorbeeld een adellijke maar daadkrachtige, kloeke dame, als man vermomd achter haar tot kanonnenvoer gedoemde geliefde te laten zoeken en redden. Of niet. 🙁
Meer lezen over hartstocht en liefde? Dat kan hier. Over andere genres kun je hier lezen.
En als je liever luistert, dan kan dat hier.
Veel plezier met je verliefde personages!