December is een rare maand. Sommige mensen vinden het een heerlijke tijd, andere mensen haten het. Sommige mensen hebben vrij, andere mensen moeten juist harder werken. Sommige mensen grijpen december aan om extra tijd aan hun boek te besteden, andere mensen doen het wat rustiger aan.
Voor deze mensen, de lovers en de haters, de krappe-tijdhebbers en de ruime-tijdhebbers, de fanatieke schrijvers en de kalmaners – iedereen dus – een eindejaarsartikel, waarin ik wat meer de nadruk leg op vermaeck en waar je zo hier en daar ook nog wat van kunt opsteken.
De kracht van woorden
Zoals ‘beauty in the eye of the beholder is’, zit beeldvorming in het juiste woordgebruik:
Op zich lijkt ‘lady’ beter dan ‘woman’, maar hier dus niet. Context is alles.
En heb je ooit van pindakaasfondue gehoord?
Jaareinde is lijstjestijd
In deze tijd word je onder de lijstjes bedolven. Dan kunnen deze drie schrijfgerelateerde er ook nog wel bij.
15 Kerstuitspraken van schrijvers
21 quotes van schrijver over het begin en het einde (van je boek, welteverstaan).
22 woorden die we verkeerd uitspreken. Hoewel je daarover kunt twisten. Maar waarom zou je, in deze tijd van in de mensen een welbehagen en zo.
Het Zipf-mysterie
Het Zipf-mysterie is de naam van een redelijk bizar verschijnsel, waarbij de nummer 2 op de ranglijst van meestgebruikte woorden 1/2 keer zo vaak wordt gebruikt als nummer 1. Nummer 3 1/3e keer zo vaak, nummer 4 1/4 zo vaak, enz. Dit geldt voor alle talen, ook oude, nog niet ontcijferde talen.
Vsauce legt het uit.
Een leuke site in dit verband is deze, waarin (Engelse) woorden zijn gerangschikt naar de mate waarin ze worden gebruikt. Je kunt erdoorheen scrollen, je kunt opzoeken op welke plaats een bepaald woord staat en je kunt opzoeken welk woord op een bepaalde plaats staat. Welk woord op je geboortedatum staat bijvoorbeeld, of je huisnummer, het aantal stappen dat je vandaag hebt gelopen, you name it.
Timewasters waar je wat van opsteekt
Oké, als je er wat van opsteekt, zijn het dus geen timewasters.
Tom Scott legt uit waarom sommige mensen de ‘r’ niet kunnen uitspreken.
Tom heeft trouwens een hoop van dit soort leuke taalfilmpjes.
Via Marcel van Driel kwam ik op deze leuke en handige site, waar je leert hoe je wegkomt met moord. Disclaimer: voor je verhaal natuurlijk. :-p
Dit is een verrukkelijk filmpje over tijdreizen.
Bang om te falen? Niet doen.
Ik ben groot fan van Dan Ariely, een psychologieprofessor die fijne boeken schrijft, ook voor leken, over waarom wij mensen doen wat we doen. Bijvoorbeeld zijn boek The (Honest) Truth about Dishonesty, in het Nederlands vertaald als Heerlijk oneerlijk, waarin hij uitlegt waarom we allemaal liegen. Ja echt, jij, ik, iedereen.
In The Wall Street Journal heeft hij een rubriek, Irrationaly yours, waarin hij antwoord geeft op dagelijks dilemma’s van lezers (inmiddels ook gebundeld als boek uitgebracht).
Hieronder lees je zijn visie naar aanleiding van de vraag waarom het bijna altijd vrouwen zijn die fictie kopen en mannen die non-fictie kopen:
Grootmeester Herman Finkers is natuurlijk grandioos in zijn absurditeit. Deze fan verzamelde 50 hilarische uitspraken.
Als schrijver ben je uiteraard een boekenfan. Hier 10 films die je dan gezien moet hebben.
Verrijk je Engelse woordenschat en voed tegelijk een hongerige mond – hoe zou dat nou een timewaster kunnen zijn.
Echte timewasters
Maar is iets waar je lol van hebt écht verspilling van tijd?
Mama Appelsapjes, in het Engels mondegreens genoemd – het verkeerd verstaan van muziekteksten – zijn altijd melig leuk. Deze is briljant, vooral ook door het filmpje.
Speel je wel eens ‘zoek de 7 verschillen’? Hier een handige hack waarmee je altijd wint.
Een digitale versie van koud… koud… warm… warm… WARM… HEET!
‘Take me to a useless website, please’.
Bouwen met virtueel zand.
En ten slotte: de alomtegenwoordige kattenfilmpjes nog niet zat? Dan hier een compilatie waarin onze feliene vrienden zich in de nesten werken. Luckily, curiosity did not kill these cats.
Ik wens je heel veel lees- en schrijfplezier in het verse jaar!
PS: meer lezen over ontspannen? Dat kan hier