Als je een bekende schrijver bent, boeit de titel van je nieuwe boek niet heel erg; je trouwe fans gaan het toch wel lezen.
Maar voor een (nog) onbekende schrijver kan de titel cruciaal zijn (net als de cover trouwens, waarover een andere keer meer). Een titel die jouw rondneuzende potentiële lezer aanspreekt kan het verschil maken.
Wat is een goeie titel? En hoe kom je eraan? En als je een paar kandidaten hebt bedacht, hoe kies je dan?
Wat is een goede titel?
Een goede titel:
- trekt de aandacht,
- maakt nieuwsgierig,
- blijft hangen,
- is tijdloos,
- is bij voorkeur uniek,
- is niet te lang,
- klopt met het verhaal.
Titels hebben onder andere als doel aandacht te trekken. Maar wat het belangrijkste is, is dat de titel van je boek klopt met het verhaal; weergeeft waar je boek in de kern over gaat. Een lezer die je boek koopt omdat de titel een bepaalde verwachting heeft gewekt, maar die verwachting wordt niet vervuld, die voelt zich bedonderd. Weg potentiële fan.
Hoe kom je aan je titel?
Er zijn verschillende wegen naar Rome.
Je boek levert de titel
Als je begint met je boek, hoef je nog geen kant-en-klare titel te hebben. De ontwikkeling van het verhaal tijdens het schrijven levert vaak al titelkandidaten op. Net zoals het thema zich al doende manifesteert, kan de titel dat ook doen.
Mijn boek heeft naarmate het schrijven vorderde drie keer een mogelijke titel opgeleverd en de vierde was raak – ik wist meteen dat dat hem was.
Brainstormen
Doet zich niet iets voor waarvan je zegt: yesss, hebbes!, ga dan brainstormen. Ergens in je verhaal, en dus in je hoofd, zit de ideale titel verstopt. Haal de essentie van je boek naar voren – hoe kun je die kort weergeven? Of heb je misschien een kenmerkend, zo nu en dan terugkerend stuk tekst (niet te lang!) in je boek? Of probeer je verhaal in maximaal vijf woorden weer te geven; levert dat een mooie titel op?
Naam, aanduiding of locatie
Is je boek niet zo gedienstig om zelf de titel te apporteren, overweeg dan om je protagonist de eer te geven. Denk aan (boek/film)titels als: A Fish Called Wanda, Lola rennt, Harry Potter en de Steen der Wijzen. Of zelfs alleen maar de (familie)naam: Stoner. Behalve de naam van je protagonist zou het ook de naam van diens tegenstander kunnen zijn, zoals De Krijtman.
Of gebruik een aanduiding: De vrouw die met vuur speelde. Of de naam van de locatie die prominent of essentieel is in je verhaal: Mars. Slachthuis vijf. Bonita Avenue.
Variaties en uitdrukkingen
Nog een mogelijkheid: maak een variant op een algemeen bekende frase, al dan niet de titel van een bekend boek: Pride En Prejudice En Zombies.
Je kunt ook een bestaande uitdrukking gebruiken (zolang die maar relevant is): Niets te verbergen.
Relevante lokwoorden
Elk genre heeft wel een aantal woorden die daar typisch voor zijn. Die kun je gebruiken indien relevant voor jouw boek. Schrijf je een thriller of ander spannend boek? Dan kun je woorden als ‘mysterie’, ‘complot’ of strijd’ in je titel verwerken. In sciencefiction worden vaak astronomische termen gebruikt, zoals ‘ruimtetijd’, ‘zwaartekracht’ ‘zwart gat’.
Spelen met taal
Speel met taal: alliteraties of oxymorons, iets wat tegenstrijdig lijkt: Het pauperparadijs, of De liefhebbende duivel. Nee, die laatste is niet van een bestaand boek (voor zover ik weet), dus wie hem wil mag hem hebben. Ook een provocerende titel kan de nieuwsgierigheid prikkelen: Een goede man slaat soms zijn vrouw.
Voel je al een fraaie, prikkelende, aandachttrekkende titel opkomen? 🙂
Als je liever luister dan leest, dan kan dat hier.
En meer lezen over zaken rondom je boek kan hier.