Wie heeft nooit gebrek aan motivatie bij het schrijven van zijn of haar boek? Ik denk dat die uitzonderlijke wezens op de vingers van één hand te tellen zijn. Oké, van twee handen dan, en misschien nog een voet. De rest is niet zo gelukkig voorzien. Vrijwel iedereen die schrijft of wil schrijven heeft er regelmatig mee te kampen– je zou je eigenlijk moeten verbazen dat er desondanks zo ontzettend veel boeken bestaan en erbij komen.
Hoe ga je die antimotivatie te lijf om te voorkomen dat je uitstel van schrijven leidt tot afstel?
Gelukkig zijn er best een hoop tips, dankzij de vele worstelende schrijvers die op zoek gaan naar remedies die de ‘anti’ van de motivatie afschuren.
Deadline
Zet een deadline, eentje die serieus is. Bijvoorbeeld: haal je die niet, dan gaat er een forse donatie naar de dierenbescherming (mag ook als je de deadline wel hebt gehaald, om te vieren). Voor als je die wel haalt zet je een traktatie klaar: een uitje, een etentje met vrienden, die mooie jurk kopen die je al zo lang in gedachten hebt, of gewoon een lekkere reep chocola.
En een echte traktatie is de voldoening dat je die deadline gehaald hebt, natuurlijk!
Maak geen deadline voor het voltooien van je boek, tenzij je al dichtbij het einde bent. Stel bijvoorbeeld een deadline voor xx uur schrijven. Of zet een deadline voor het schrijven van een hoofdstuk of scènes; vooral als het lastige zijn. Met het halen ervan sleep je dan ook nog een flinke voldoening in de wacht.
Om je deadline nog wat serieuzer te maken, kun je een vriend(in) inschakelen met wie je afspreekt dat je hem of haar de geschreven tekst op een afgesproken datum stuurt, conform de deadline. Als dat niet op tijd gebeurt mag je vriendin ijswater over je hoofd gooien. 😉
Schrijftijd
Om je deadline te kunnen halen moet je schrijftijd hebben. Reserveer er dus ruimschoots tijd voor. Als je elke dag een vastgestelde tijd, bijvoorbeeld 2 uur (of meer, of minder) gaat schrijven is het handig om een alarmpje te zetten voor als je moet beginnen en een alarmpje om te stoppen. Dat laatste is handig voor als je huizenhoog tegen het schrijven opziet: als je weet wanneer het einde in zicht is ga je gemakkelijker aan de gang. Maar als je bij het schrijven in de flow bent gekomen, is het natuurlijk beter om te blijven schrijven.
Kies wat je gaat schrijven
Je hoeft niet in de volgorde van je boek te schrijven. Als je ideeën voor bepaalde scènes of hoofdstukken hebt die later in het boek voorkomen dan waar je nu met je manuscript bent, gebruik dan dat idee voor het schrijven. Vaak levert je dat ook invallen op wat er nog in het blanco deel moet komen.
Zit je vast?
Soms lijkt het alsof je jezelf in de hoek van de kamer hebt geschilderd, en heb je de neiging om je manuscript te verscheuren. Niet doen! Laat wat je geschreven hebt aan een of meer vrienden zien die ook schrijven (of veel lezen). Zij zien vaak oplossingen die jou voorbij zijn gegaan omdat ze vanuit een ander perspectief kijken. Of misschien hebben ze een idee waarvoor je een kleine maar simpele verandering in eerder geschreven tekst moet aanbrengen. Of een grote; dat kan ook.
Geen afleiding svp
Om je deadline te kunnen halen, weten wat je gaat schrijven en oplossingen voor het vastschrijven te vinden, moet je je kunnen concentreren. Zet je telefoon uit, zet ook de muziek uit als dat je afleidt, en laat je huisgenoten weten dat je niet gestoord mag worden. Wat dat laatste betreft: ik las een tijdje geleden over een schrijver, ik weet niet meer welke, over wie diens vrouw zei dat hij altijd een petje ophad als hij aan het schrijven was. Voordat ze hem iets ging vragen of zeggen, keek ze automatisch of hij dat petje op had. Wie weet, misschien ook iets voor jou. 😉
Ik wens je veel succes én plezier met het verslaan van het uitstel van schrijven.
Meer lezen over motivatie, inspiratie, anti-procrastinatie en dergelijke? Dat kan hier.
Liever luisteren? Dat kan hier.