Hoe verzin je het verhaal waar je boek over gaat? Hoe kom je aan ideeën? Wat het ook is, kies iets wat je zelf interessant vindt. Per slot van rekening doe jij al het werk, dus het moet iets zijn waar je plezier in hebt. Het moet een onderwerp zijn waar je iets mee kunt. Wat je niet moet doen als je een idee voor een verhaal hebt gekregen, is je zorgen maken of het misschien raar of vergezocht is. Wie zou bijvoorbeeld ooit van tevoren hebben kunnen bedenken dat een verhaal over kleine blauwe kabouterachtige mannetjes, die elk tweede of derde woord dat ze uitspreken vervangen door iets wat klinkt of ze hun neus ophalen, een groot succes zou worden? Wat je boekidee, je verhaal ook is, het is jouw idee en daarmee is het goed voor jouw boek. Geen enkel idee is te gek, behalve in de positieve betekenis. Als je een idee hebt, bedenk dan voordat je ermee aan de slag gaat wel dat er honderden uren gaan zitten in het schrijven van een boek. Heb je die honderden uren over voor het idee dat je nu gaat uitwerken tot een verhaal? Is dat idee jouw inspanning waard? Zo ja, aan de slag! Zo nee, zoek verder.
Grijp je idee
Soms zwerft er een idee in je achterhoofd rond, maar is het ongrijpbaar. Je hebt een bepaald gevoel over iets waarover je zou willen schrijven, maar het pinpointen ervan is lastig. Wat je dan moet doen om het ongrijpbare tastbaar te maken, is tóch schrijven. Ga achter je pc/laptop/tablet zitten, of pak pen en papier, en schrijf dingen op die dat idee raken. Gevoel, associaties, in steekwoorden en losse zinnen, het maakt niet uit. Schrijf wat er maar in je opkomt maar blijf op dat idee gefocust. Daarmee wordt het gevoel concreter en kun je er wat mee. Of niet; dan trek je de conclusie dat het niet lukt of niet is wat je wil. Maar als je er niets mee doet, wordt het zeker niks. Ook als je inspanningen om grip te krijgen op je idee niet tot het gewenste resultaat leiden, kan er wel een zaadje geplant zijn voor een ander idee, dat nu of later tot een mooi onderwerp kan opgroeien.
Ideeënverwekkers
Een paar ideeën om ideeën op te doen 😉 :
- Misschien een open deur: veel lezen! Lees de boeken die je leuk vindt en lees boeken van schrijvers die je nog niet eerder gelezen hebt. Lees boeken die buiten het genre vallen dat je gewoonlijk leest. Lees dus ook buiten je comfort zone. Al die verhalen geven je inspiratie, maar probeer ze niet te imiteren. Een Lord of the Rings-kopie kan alleen maar slechter zijn dan het origineel, en een 2e Da Vinci Code is op zijn best meer van hetzelfde. Laat je dus inspireren maar kopieer niet.
- Behalve boeken lezen kun je ook films kijken. Bedenk bijvoorbeeld hoe de film zou verlopen als het hoofdpersonage een andere keus had gemaakt dan hij in de film deed, als hij ergens eerder of later was gekomen, als twee mensen elkaar niet hadden ontmoet. Dan zou je een heel ander verhaal hebben. Laat je inspireren door deze 10 films die over boeken gaan.
- Doe gedachteloze karweitjes: de was, de afwas, aardappels schillen, onderweg zijn in de auto, op de fiets, met het OV (oke, bij die laatste moet je meestal wel je aandacht erbij houden 😉 ). Doordat je gedachten vrij mogen rondzwerven zonder dat je ze ‘opdracht’ geeft met een idee voor een boek te komen, putten ze van alles uit je onderbewuste en voordat je het weet popt er een idee op. Iets doen waar je niet bij hoeft na te denken, werkt beter dan niets doen en nadenken.
- Wat ik zelf doe: ik luister onderweg naar podcasts, over films, boeken, wetenschap, internet en dergelijke, en dan kom ik heel vaak op ideeën.
- Gewoon beginnen met schrijven wat er in je opkomt, vrije associatie, maakt niet uit wat. Schrijf goede zinnen, schrijf slechte zinnen, schrijf in je eigen woorden passages uit boeken van een schrijver die je bewondert en wiens zinnen je geraakt hebben. Je creatieve hersencellen zijn nog wat slaperig en door te schrijven, doet er niet toe wat of waarover, schud je ze wakker. Je geeft ze een duwtje, ze rekken zich uit, ze maken contact met de buren, en dan gaat het stromen.
- Probeer zodra je wakker wordt je droom te herinneren. Niet wachten! Dromen vervliegen snel.
- Vraag ideeën aan je vrienden, familie, collega’s. Wie weet welke gave verhalen zij in hun hoofd hebben die je mag gebruiken!
Komt er een idee op? Noteer dat dan ogenblikkelijk, voordat je het kwijtraakt. Als je het niet direct kunt opschrijven, bijvoorbeeld omdat je achter het stuur zit, spreek het dan in je telefoon in.
Gratis verhaalideeën
Om je op weg te helpen heb ik hier een paar ideeën voor je. Gratis en voor niets. Je mag natuurlijk wel dit artikel delen of liken! 🙂 Zo wisselen we sociaal kapitaal uit, ook wel bekend als whuffies.
- Een vader en dochter zijn een succesvol oplichtersduo. Ze hebben als volgend slachtoffer een telg uit een rijke, oude familie op het oog, een aardige jongen met vertrouwen in de mensheid. Het lukt de dochter hem geïnteresseerd te krijgen in een onmogelijk plan, een plan waarvoor veel geld nodig is. Het slachtoffer is zo enthousiast dat hij een hoop mensen mobiliseert om mee te doen, in geld en in hulp. Als de dochter verliefd wordt op het slachtoffer probeert ze dat onmogelijke plan toch te realiseren, maar vindt haar vader tegenover zich.
- Een vrouw wordt door haar minnaar verlaten en zint op wraak. Ze zet een filmpje op YouTube van haar zogenaamde zelfmoord: “JIJ weet waarom ik dit doe!” Het is een filmpje met veel bloed en rotzooi en het wordt een gigantische hit.
De meeste mensen denken dat het echt is. Er wordt gespeculeerd wie die JIJ is en het wordt een van de meest populaire sporten om dat uit te vinden. (De vrouw moet dan natuurlijk wel iets doen om niet herkend te worden – spoorloos verdwijnen, plastische chirurgie, niet herkenbaar in het filmpje, verzin het maar.)Hoe het verder zou kunnen gaan: – De minnaar wordt ontmaskerd als de ‘moordenaar’ en wordt met pek en veren overladen. Hij kan niet geloven dat zijn ex echt zelfmoord heeft gepleegd en probeert haar op te sporen. – Een onschuldige wordt beschuldigd de vrouw tot zelfmoord te hebben gedreven. Om te bewijzen dat hij de gewraakte minnaar niet is probeert hij uit te vinden wie de vrouw is en of ze echt zelfmoord heeft gepleegd. – De vrouw komt erachter dat een onschuldige als haar ex-minnaar wordt gezien en op het punt staat gelyncht te worden. Wat doet ze?
- Een down-to-earth persoon, een atheïst, ontmoet een mysterieuze man die zegt dat hij de duivel is.
Die man biedt de atheïst iets aan in ruil voor zijn ziel. De atheïst gelooft helemaal niet in de duivel of in zielen en wil wel eens zien wat die vreemde figuur gaat doen als hij op diens aanbod ingaat. Hij tekent het contract. Wat gebeurt er dan?
- Je hoofdpersonage (de protagonist) bestaat letterlijk uit twee mensen: zij is zonder het te weten gekopieerd. Daardoor is er een sterke onderlinge, voor je hoofdpersonage(s) onbegrijpelijke aantrekkingskracht. Ook vullen beide personages elkaar aan: sommige eigenschappen zijn bij de een, en andere bij de ander terechtgekomen: opposites attract. Andere eigenschappen hebben ze allebei gekregen: jezelf herkennen in de ander. Wat kan dat allemaal voor gevolgen hebben? Stel dat de één een man is en de ander een vrouw?
- Hetzelfde idee als hierboven, maar de kopieën kunnen zich niet tegelijk manifesteren: als nummer 1 er is, is nummer 2 een soort geest, en andersom. Omdat ze elkaar afwisselen lijken ze dus één persoon, voor de buitenwereld en voor zichzelf. Maar omdat nummer 1 dingen doet waar nummer 2 niets van afweet en andersom, groeit de verwarring en proberen ze – ieder voor zich uiteraard – uit te vinden wat er aan de hand is. Hoe gaat dat verder? Smelten ze ooit weer samen tot één persoon, en hoe dan?
- Verhaal en werkelijkheid lopen samen: zodra je hoofdpersonage in een mysterieus boek iets leest, overkomt hem hetzelfde als wat hij net gelezen heeft
- Je hoofdpersonage heeft in het geheim een teleportatie-apparaat uitgevonden. Daar komt een oliemaatschappij achter en die is er niet blij mee: niemand zal meer brandstof nodig hebben voor vervoer.
Een team ‘probleemoplossers’ wordt erop uitgestuurd om de uitvinding en de uitvinder tegen te houden.
Natuurlijk zijn er nog een heleboel andere takken van handel en industrie die overbodig worden als mensen zich kunnen teleporteren zoals in Star Trek: ‘Beam me up, Scotty!’ - De 80-jarige oma van de ik-figuur blijkt een geheime superheld te zijn.
- Een inlichtingendienst heeft ontdekt dat een gevaarlijke spion een geheim wapen/ staatsgeheimen/gevaarlijke uitvinding het land uit probeert te smokkelen. Dat doet hij door deel te nemen aan een rallye (bijvoorbeeld: Parijs-Dakar of de Tulpenrallye).
De mensen van de inlichtingendienst weten niet wie het is en vragen je hoofdpersonage om undercover mee te doen met de rallye om dat uit te vinden.
- Variant: de rallye-organisatie heeft ontdekt dat een van de deelnemers een nieuw, geheim en gevaarlijk middel heeft waarmee hij/zij zijn concurrenten stuk voor stuk kan uitschakelen.
- Een man op de vlucht heeft ongemerkt de plaats ingenomen van een van de astronauten op weg naar het International Space Station (ISS) maar heeft er niet bij stilgestaan dat elke bewoner van het ISS zijn specifieke taken heeft en cruciaal is voor het overleven in de ruimte.
Door zijn ondoordachte actie hangt het leven van hemzelf en de gehele bemanning aan een zijden draadje. Hoe gaat dat goed komen?
- Een ter dood veroordeelde crimineel herkent in de gevangenis een van de bewakers als een beruchte onderwereldfiguur. Hij chanteert hem.
- Een man en een vrouw leren elkaar via internet kennen en spreken na een half jaar in real life af. Het hoofdpersonage maakt zich zorgen omdat hij/zij heel anders is dan ze zich heeft voorgedaan. Het andere personage heeft hetzelfde probleem. Beiden halen allerlei toeren uit om aan het beeld dat ze via internet van zichzelf hebben opgebouwd te voldoen.
Dit kan een hilarische komedie worden. - Er zijn boeddhistische monniken die hun lichaamsfuncties zo goed beheersen dat ze bijvoorbeeld hun hartslag kunnen vertragen (authentiek).
De slechterik in het verhaal (de antagonist) heeft geruchten gehoord dat er zelfs monniken zijn die zo de dood kunnen uitstellen of zelfs voorkomen. Hij/zij probeert de monniken te dwingen hem die techniek te leren.
Meer lezen over motivatie, inspiratie en het aanpakken van twijfel en uitstelgedrag? Dat kan hier.